Країна яскравих фарб, карнавалу, теплого океану, темпераментних жителів, спекотних ночей, і найдовшого пляжу. Бразилія - це найбільша держава Латинської Америки, що займає по території п'яте місце у світі. Бразилія змогла поєднати в собі розкішні пляжі, непрохідні джунглі, гори водоспади і річки.
Режим перебування і пересування
Більшість магазинів відкриті з 9:00 до 18:30 (понеділок - п'ятниця), з 9:00 до 13:00 (субота). Великі магазини відкриті до 22:00 годин, супермаркети можуть працювати цілодобово.
Основне місце для шопінгу - це район Іпанема. Великий вибір якісного літнього трикотажу, чоловічих костюмів і шкіряного взуття, а також цікаві сувеніри - індіанські судини, негритянські амулети або вироби з червоного дерева пау-Бразил. Найкраще місце для покупки сувенірів - ярмарок "Хіппі", що проходить в неділю. Ріо має також великі торгові центри - Ріо Сул і Барра Шоппінг. Серйозні покупки, які варто робити в Бразилії - натуральні дорогоцінні камені: діаманти, смарагди, топази. Вони вище за якістю і значно дешевші, ніж в Україні. Розвинуте автобусне сполучення між містами, розташованих вздовж узбережжя. Найбільш доцільний вид транспорту в Ріо - таксі (при поїздках автобусом є ризик бути обкраденим). Існує два їх типи: жовті таксі і радіо-таксі. Жовті таксі дешевше, але їх водій знає хоч слово по-англійськи. Два тарифи - денний (загоряється цифра 1) і нічний - святковий (2). Крім того, існують дві зони обслуговування - південна (на таксі буква "S") і північна ("N"), при виїзді за які тариф збільшується майже в 2 рази. При використанні різних марок машин сума може варіюватися. За включення кондиціонера стягується окрема плата. Вартість радіо-таксі в середньому 2 долара за перший кілометр і 1 долар за наступні. В автобусах і тролейбусах квитки можна придбати у кондуктора, зупинки - на вимогу. Поїздка на громадському автобусі може стати справжньою пригодою, до того ж небезпечною. Набагато краще користуватися туристичними автобусами (зеленого кольору з великими вікнами), що курсують уздовж пляжів. У Ріо є метро - дешеве і кондиціоноване. Але, на жаль, ні одна з двох гілок не наближається до пляжної зони.
Для оренди автомобіля необхідна наявність міжнародних водійських прав і кредитної карти. Пункти прокату знаходяться, як правило, біля великих готелів і в аеропортах (працюють вони зазвичай з 9:00 до 16:00, а в аеропортах - цілодобово). При оренді автомобіля оформляється страховка з розрахунку приблизно 10-13 USD в день, а також стягується грошова застава (за наявності кредитної карти вона не потрібна). Місцеві фірми зазвичай беруть орендну плату в середньому на 10% менше, ніж міжнародні, але машини у них, як правило, постарше, і не завжди можна повернути автомобіль в іншому місті. Виїжджати за межі Бразилії на орендованому автомобілі заборонено.
Валюта
Грошовою одиницею в Бразилії є реал. Існують банкноти номіналом в 1, 5, 10, 50, 100 реалів і монети в 1 реал, 1, 5, 10, 50 сентаво. Міжнародні кредитні картки приймаються в готелях і ряді магазинів. Обміняти "travellers checks" і іноземну валюту можна в банках (найбільш вигідний курс), обмінних пунктах при туристичних агентствах і торгових центрах, в готелях (тільки долари), аеропорту. Банки відкриті з понеділка по п'ятницю з 10:00 до 15:00. Пункти обміну валюти працюють зазвичай з 9:00 до 17:30.
Національна кухня
Традиційна бразильська кухня сформувалася на основі кулінарних традицій португальців, африканців і аборигенів - південноамериканських індіанців. В залежності від регіону країни гастрономічні уподобання жителів розрізняються. Продукти, найбільш використовувані в кухні Бразилії: м'ясо (свинина, яловичина, курка, качка), злаки (рис, кукурудза), бобові (квасоля, боби), овочі (капуста, помідори, гарбузи), фрукти (апельсини, гуава, банани, ананаси, манго, папайя), морепродукти (риба, креветки, молюски, краби). У їжу бразильці часто додають приправи і спеції. З них популярні цибуля, чилі, коріандр, перець та інші. Також в місцевій кухні прийнято використовувати соуси.
Національні страви Бразилії
Окремо від усіх в традиційній бразильської кухні виділяють страву під назвою «фейжоаду». Вона є найпоширенішою, готується з різних видів м'яса, квасолі, борошна маніоки, заправляється соусом з перцю, може подаватися з капустою, апельсином та ін. Історія цієї страви налічує близько трьохсот років. У кожному регіоні в її приготування вносять свої особливості.
- Із закусок бразильці полюбляють фаршировані маслини, варену кукурудзу, смажені з фрикадельки з сиром або тріскою, канапе, овочеві салати, пиріжки з сиром, м'ясом, маслинами, креветками, плодами пальми.
- З м'ясних страв у країні популярні ніжки курчати, «Ломб де Порко» - смажена свинина, «шураско» - шматочки яловичини, обсмажені на металевому стрижні, подаються з соусом з помідор, «пато але тукупі» - м'ясо качки в особливому соусі з кассави, «карне де сол» - солоне висушене м'ясо, «сарапатен» - свиняча печінка або серце, які варяться з цибулею, перцем і помідорами, а також сосиски та ковбаси. Екзотичними стравами для гостей країни здадуться тушкована черепаха і «жакаре» - страва з алігатора.
- З морепродуктів відомо блюдо «ітапоа» - пудинг з м'яса крабів і раків, «Такака але тукупі» - страва з борошна маніоки, пасти, соусу, сушених креветок з додаванням рослини джамбо, «фрігідейра» - смажена риба і молюски в тісті, приготовані в глиняному горщику, «ватапа» - шматочки риби з молюсками, зварені в маслі денде, подається з рисом, «мокуека» - бульйон з дарів моря, «Такака» - суп з сухих креветок, тапіоки та часнику густої консистенції, омар в кокосовому молоці, риба, приготовлена з додаванням кокосового горіха і кокосового молока, тушковані креветки з різними спеціями, «Карур» - солоні креветки з цибулею, гострим перцем, ікрою і травою Кіабі.
- З супів виділяються квасолеві, бульйони з морепродуктів, бульйон з курки і рису.
- З десертів бразильці люблять солодощі: «брігадейро», «куіндім» - з кокосовим горіхом, «око свекрухи», «кажузіньо» - з горіхами кешью, «Суспірія» - з яєчного білка, «бомбою де нозес» - з волоськими горіхами , «камафеу», «бем-касадос» та інші.
Серед безалкогольних напоїв в Бразилії популярнішою є кава. Каву п'ють в невеликих гуртках «demitasses» по багато разів на день. Як правило, це солодка кава «кофеціно» (експрессо). Сортів кави налічують десятки. Крім того в країні готують різноманітні фруктові соки та коктейлі.
В ряду алкогольних напоїв виділяється «кайпірінья» - горілка з тростинного цукру з лимоном і цукром, яка подається до «фейжоаду». Крім того в країні популярні ром, пиво, горілка «кішаса», вино («Кастель-Шатель», «Шендон»).
Національни особливості
Національний характер бразильця можна охарактеризувати так: сентиментальність, душевна теплота, делікатність. Але якщо ви не виявите належної поваги і уваги до свого нового друга, наприклад, відмовтеся посидіти з ним в ресторанчику з тієї лише причини, що у вас важлива ділова зустріч, ви позбудетеся його дружби. Бразильці цим часто користуються і виманюють гроші у наївних туристів.