Це найменший і найпівденніший з групи Балеарських островів, що належать Іспанії. Розташовується в 6 км від Ібіци, але, на відміну від гучної сусідки, є неквапливий і дуже тихий. Акваторія острова знаходиться під охороною ЮНЕСКО, тому тут немає аеропорту, а єдине більш-менш велике місто — Сан-Франсес-де-Форментера, у якому мешкають біля 12 тис. людей.
З континенту дістатися Форментери можна катером, що відпливає з Денії. Інший варіант — скористатися паромом або швидкісним катамараном з Ібіци. Звертайте увагу, що в пікові місяці тут складно знайти не лише житло, але й придбати квитки на водний транспорт — єдиний спосіб дістатися острова, — тому краще все бронювати заздалегідь.
Клімат на Форментері просто чудовий. 300 сонячних днів на рік, пляжний сезон триває з квітня по жовтень, а температура моря тут часто буває вищою за температуру повітря. Вологість повітря — біля 70%. Температура взимку — біля +15 °С, навесні та восени — +20 °С, влітку — +26 °С.
Форментера являє собою плоске, ледве укрите рослинністю кам’янисте плато. Тут дуже чисте море (видимість сягає 10-15 м в глибину) та різноманітний підводний світ. Неподалік острова є біологічний заповідник на глибині 40 м під водою, тому сюди люблять приїжджати за дайвінгом та снорклінгом.
Пляжі Форментери вважаються одними з найкращих у Європі (№ 5 у переліку за версією TripAdvisor у 2010 р.). Усе завдяки білосніжному пісочку та зелено-бірюзовій воді, що зобов’язана своїм надзвичайним кольором лукам трави Нептуна. Це підводна рослина, що стала прихистком для десятків різновидів морських жителів, завдяки чому ЮНЕСКО й оголосило колонію трави Нептуна біосферним заповідником, а саму Форментеру та її акваторію — світовою спадщиною людства.
Популярні пляжі на о. Форментера:
Оскільки острів невеликий, а туристична інфраструктура тут не надто розвинута, то дістатися пляжу найкраще на велосипеді або пішки.
За гастрономічними задоволеннями відправляйтеся до Ес-Пужоле, де є найбільше різноманіття ресторанів, або до Ес-Кало, де найбільше ресторанів авторської кухні. Також на місцевому базарі Ес-Кало можна придбати найкращі іспанські делікатеси, серед яких, у тому числі, рідкісні сорти сиру та хамону.
Але де б ви не опинилися, обов’язково радимо спробувати мідій у вині, рибне асорті та лобстера з часниковим соусом. А на аперитив замовити лікер Fragola на чебреці.