АвесТревел
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А
Замовити тур
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А

Їжа Чорногорії та Хорватії

18 серпня 2016 р.

Подорож по світу - це не тільки огляд визначних пам'яток, відпочинок на природі, шопінг і знайомство з місцевим побутом. Це ще й місцева їжа, смачна і не дуже, звична і незвичайна, красива і неприваблива. Національна кухня будь-якої країни якнайкраще характеризує місцевий народ, його звичаї та характер.

Балканські Хорватія і Чорногорія - дві сусідні одна з одною країни Адріатичного регіону, тому дуже часто туристи, прямуючи в одну, відвідують і другу. В обох країнах тепло і сонячно: тут з травня по жовтень на вас чекає відмінна погода і прекрасне море. Хорватію можна рекомендувати для неспішного сімейного відпочинку, а Чорногорію з її безліччю розважальних закладів, ресторанів і дискотек - для відпочинку молодіжного.

До послуг мандрівників - ресторанчики зі смачною, недорогою і колоритною їжею, яку подають дуже великими порціями! Для вечірніх посиденьок ви можете купити красиві і неймовірно соковиті фрукти, м'ясо хамон, пршут і домашній сир на ринку.

Чорногорія: відпочинок зі смаком

Лише той факт, що обід тут триває з першої години дня до п'ятої вечора, вже говорить про те, з якою повагою в цій країні ставляться до споживання їжі. Чорногорія пахне свіжим базиліком, ароматними помідорами, домашніми сирами, морепродуктами і м'ясом. Саме ці компоненти і складають основу національних страв.

Страви, як і самі чорногорці, - оригінальні і самобутні: смачні і ситні, приготовані на оливковій олії або приправлені нею, прикрашені свіжими або злегка тушкованими овочами і добірними маслинами. Готують тут зі свинини, яловичини, баранини, птиці. На столі завжди присутній свіжий хліб або коржі з печі. Такий обід не залишить байдужим нікого!

Неможливо побувати в Чорногорії і не спробувати фірмовий пршут. Ця закуска є в'яленим або закопченим на вугіллі окістом свинини або яловичини, нарізаний найтоншими скибочками, які просто тануть у роті!

Хороші і м'ясні котлети чевапчічі, і котлета-велетень плескавіца, яка готується на грилі. З рибних страв варто спробувати юшку Риблю чорбу, а також найніжніші морепродукти: кальмари з запеченим сиром і мідії. Як перекус візьміть піти і бурек - рулетики з листкового тіста з різноманітними начинками.

Домашні сири - це тема для окремої статті. Їх тут безліч, по-різному просолених і витриманих, але однаково корисних і смачних. Дуже приємно запивати їх місцевими сухими виноградними винами, червоним або білим. Ну, і хто не знає про ракію - дуже міцний самогон, який обов'язково потрібно смакувати маленькими ковточками.

А як щодо десерту? Тут вам запропонують пахлаву, тулумбу, шампіту і інші солодощі, до яких подадуть справжню турецьку каву: міцну, насичену і ароматну.

Гастрономічна Хорватія

Їжа Хорватії не менш різноманітна: кожен регіон країни має свої коронні страви, в яких використовуються різні продукти і які по-різному готуються. Які тільки народи не вплинули на хорватську кухню! Тут і слов'янська кухня, і угорська, і турецька, і грецька, і римська, а також середземноморська. Тому всі страви, що виходять з-під рук хорватських кухарів, вельми незвичайні і оригінальні зовні, обов'язково вишукано смачні і ніколи не набридають!

Основні продукти, що використовуються в хорватських стравах, - риба і морепродукти, приготовані з величезною кількістю спецій і оливковою олією. Обов'язково спробуйте рибний папрікаш і густу юшку бродет. З м'яса тут люблять готувати м'яку свинину, ніжну молоду телятину і ягнятину. З них роблять ковбаси і ковбаски, а також копчену шинку.

В окремих регіонах вам запропонують борошняні вироби з різними начинками: млинцеву індичку, штруклі з сирно-сметанною начинкою, горіховий пиріг, пиріг з сиром і гарбузом, бучніцу, м'ясний пиріг бурек зі спеціями, сиром, картоплею і цибулею.

З десертів варто спробувати гібаніца (пиріг з солодким сиром, скибочками яблук, маком та горіхами) і штрудель з медом і горіхами. Дуже смачні також зацукровані інжир, родзинки і мигдаль, до яких подають домашнє вино, сливовий бренді, лікер або каву еспресо.

Що може бути смачніше за гастрономічну поїздку в Чорногорію і Хорватію! Не забудьте купити своїм близьким і друзям смачні сувеніри: сир, оливки, оливкову олію, пршут і вино.

Переглядів: 835