Подорож по світу - це не тільки огляд визначних пам'яток, відпочинок на природі, шопінг і знайомство з місцевим побутом. Це ще й місцева їжа, смачна і не дуже, звична і незвичайна, красива і неприваблива. Національна кухня будь-якої країни якнайкраще характеризує місцевий народ, його звичаї та характер.
Балканські Хорватія і Чорногорія - дві сусідні одна з одною країни Адріатичного регіону, тому дуже часто туристи, прямуючи в одну, відвідують і другу. В обох країнах тепло і сонячно: тут з травня по жовтень на вас чекає відмінна погода і прекрасне море. Хорватію можна рекомендувати для неспішного сімейного відпочинку, а Чорногорію з її безліччю розважальних закладів, ресторанів і дискотек - для відпочинку молодіжного.
До послуг мандрівників - ресторанчики зі смачною, недорогою і колоритною їжею, яку подають дуже великими порціями! Для вечірніх посиденьок ви можете купити красиві і неймовірно соковиті фрукти, м'ясо хамон, пршут і домашній сир на ринку.
Чорногорія: відпочинок зі смаком
Лише той факт, що обід тут триває з першої години дня до п'ятої вечора, вже говорить про те, з якою повагою в цій країні ставляться до споживання їжі. Чорногорія пахне свіжим базиліком, ароматними помідорами, домашніми сирами, морепродуктами і м'ясом. Саме ці компоненти і складають основу національних страв.
Страви, як і самі чорногорці, - оригінальні і самобутні: смачні і ситні, приготовані на оливковій олії або приправлені нею, прикрашені свіжими або злегка тушкованими овочами і добірними маслинами. Готують тут зі свинини, яловичини, баранини, птиці. На столі завжди присутній свіжий хліб або коржі з печі. Такий обід не залишить байдужим нікого!
Неможливо побувати в Чорногорії і не спробувати фірмовий пршут. Ця закуска є в'яленим або закопченим на вугіллі окістом свинини або яловичини, нарізаний найтоншими скибочками, які просто тануть у роті!
Хороші і м'ясні котлети чевапчічі, і котлета-велетень плескавіца, яка готується на грилі. З рибних страв варто спробувати юшку Риблю чорбу, а також найніжніші морепродукти: кальмари з запеченим сиром і мідії. Як перекус візьміть піти і бурек - рулетики з листкового тіста з різноманітними начинками.
Домашні сири - це тема для окремої статті. Їх тут безліч, по-різному просолених і витриманих, але однаково корисних і смачних. Дуже приємно запивати їх місцевими сухими виноградними винами, червоним або білим. Ну, і хто не знає про ракію - дуже міцний самогон, який обов'язково потрібно смакувати маленькими ковточками.
А як щодо десерту? Тут вам запропонують пахлаву, тулумбу, шампіту і інші солодощі, до яких подадуть справжню турецьку каву: міцну, насичену і ароматну.
Гастрономічна Хорватія
Їжа Хорватії не менш різноманітна: кожен регіон країни має свої коронні страви, в яких використовуються різні продукти і які по-різному готуються. Які тільки народи не вплинули на хорватську кухню! Тут і слов'янська кухня, і угорська, і турецька, і грецька, і римська, а також середземноморська. Тому всі страви, що виходять з-під рук хорватських кухарів, вельми незвичайні і оригінальні зовні, обов'язково вишукано смачні і ніколи не набридають!
Основні продукти, що використовуються в хорватських стравах, - риба і морепродукти, приготовані з величезною кількістю спецій і оливковою олією. Обов'язково спробуйте рибний папрікаш і густу юшку бродет. З м'яса тут люблять готувати м'яку свинину, ніжну молоду телятину і ягнятину. З них роблять ковбаси і ковбаски, а також копчену шинку.
В окремих регіонах вам запропонують борошняні вироби з різними начинками: млинцеву індичку, штруклі з сирно-сметанною начинкою, горіховий пиріг, пиріг з сиром і гарбузом, бучніцу, м'ясний пиріг бурек зі спеціями, сиром, картоплею і цибулею.
З десертів варто спробувати гібаніца (пиріг з солодким сиром, скибочками яблук, маком та горіхами) і штрудель з медом і горіхами. Дуже смачні також зацукровані інжир, родзинки і мигдаль, до яких подають домашнє вино, сливовий бренді, лікер або каву еспресо.
Що може бути смачніше за гастрономічну поїздку в Чорногорію і Хорватію! Не забудьте купити своїм близьким і друзям смачні сувеніри: сир, оливки, оливкову олію, пршут і вино.