У різних країнах неочікуваних гостей зустрінуть по-різному, але в основному запропонують напої. Це можуть бути як чай, кава і навіть вино, так і більш підбадьорливі, хоча і менш корисні горілки-коньяки-віскі. Ні, Україна теж «наллє» гостю, але ... обов'язково і нагодує його всім, що є в будинку! А як без цього? За нашими поняттями - ніяк! І вас не просто нагодують - загодують, тому що немає більшої ганьби для українських господарів, ніж голодний гість! Та ви не дуже-то будете чинити опір, настільки тут все смачно. І тільки якщо холодильник зовсім порожній, служити закускою до чарочки горілки буде виключно сало з чорним хлібом! Відразу попередимо - справжня домашня горілка «зашкалює» по градусах і горить не тільки в роті, а й сама по собі!
Навіть якби Україна була знаменита одним салом, вона вже була б гастрономічною країною! Але її кухня - це старовинна скриня зі скарбами, які воістину невичерпні! Наш великий співвітчизник Гоголь ще коли розповів світові про знамениті галушки і вареники! До речі, його розповідь про вареники, що самі стрибали в сметану, а потім в рот - не така вже й вигадка! Приготовлені на пару, вони настільки гарні, що ви не помітите, як і скільки їх проковтнули, хіба що шлунок нагадає.
Ці страви, а так само знаменитий борщ з пампушками, пундики (солодке або солоне смажене тісто) і крученики (м'ясні рулетики з начинкою) - гордість центральної України.
Північ країни нагодує дерунами (картопляні оладки), м'ясних спекотне і солодкими пиріжками з ягодами на десерт. Так, і, звичайно, «класикою» - котлетами по-київськи!
Жаркий і рибний південь пригостить особливою ??юшкою, чудовою рибою-фіш, стравами із баклажан і навіть капусняком за давнім рецептом козаків!
Схід знаменитий більш ніж 50 рецептами окрошки, запеченої свинячої гомілкою і гречаниками - тефтелі з м'яса з гречкою.
Але абсолютно особлива «пісня» в нашому «альбомі» української їжі - кухня Західної України! Ось тут, справді, можна сп'яніти не від чарки, а від тарілки! Ми завжди страждаємо, рекламуючи святково-застільні тури в Карпати - навіть якщо ти ситий, рясне слиновиділення просто заважає творчому процесу! Ну, а якщо серйозно, страви тут смачні, різноманітні і дуже численні, тому що являють собою суміш кулінарних шедеврів гуцулів, поляків, угорців і навіть лемків! Ми спробуємо хоча б перерахувати найбільш самобутні з них.
«Візитка» Буковини - чинахи, особливий вид жаркого з копченими реберцями, і мамалига - традиційний «хліб» гуцулів. Взагалі-то це кукурудзяна каша на овечому молоці, але застиглу її ламають і їдять замість хліба.
Прикарпаття здивує банушем - «родичем» мамалиги, приготовленої «з димком» на вершках або сметані і підкресленою бринзою з підсмаженою беконом; Закарпаття - бограч (м'ясним «міксом», приправленим травами і корінням); Тернопільщина - мачанкою (густим м'ясним або грибним супом). Різноманітні м'ясні вироби - від рівненських Мацик (в'ялене м'ясо) і волинських мазуриков (ковбаса з індички, начинена маслом і сиром) до всіляких рулетів Хмельниччини вражають не тільки смак, але і уяву!
А солодощі ?! Але цього ні ми, ні ви вже, мабуть, не витримаємо. Розповідати (як і слухати!) про їжу - справа невдячна. Її потрібно пробувати! А можливість - ось вона: гастрономічні тури в Україну! Запрошуємо!