Французи - справжні гурмани! Мало хто знає, що навіть саме слово «гурман» походить від французького слова gourmand, що означає «цінитель вишуканих страв і напоїв». І дійсно, в цій країні зовсім не прийнято просто набивати шлунок їжею. Страви тут подають невеликими порціями, відчуття ситості додають соуси, яких, до речі, в місцевій кухні налічується понад 3 тисячі! А елегантна подача, багатюща різноманітність сирів і вин дозволяє з повною впевненістю стверджувати: французька кухня - одна з кращих у світі! Про найцікавіші винаходи і страви з різних регіонів Франції читайте в новій статті від AvesTravel.
Як трапезують у Франції?
У Франції місцевий житель і іноземець відрізняються, перш за все, тим, як вони їдять. Тут прийнято отримувати щире задоволення від кожного шматочка їжі, супроводжуючи трапезу світською бесідою. Хочете трапезувати по-французьки? Замовте собі салат нісуаз і келих каберне совіньон, затишно розташуйтеся за невеликим столиком і насолоджуйтеся їжею, спостерігаючи за перехожими, що стрімко переміщуються вулицею.
Традиції французької кухні
Страви тут прийнято поділяти на вишукані і традиційні. Побувавши у Франції, неможливо не покуштувати місцевий цибульний суп, картопляний гратен, фондю, солодкі тістечка макаронс. А ось делікатеси з розряду устриць, фуа-гра та знамениті жаб'ячі лапки тут теж в пошані, проте їх вживають нечасто. І, звичайно ж, кожен регіон цієї прекрасної країни є батьківщиною якої-небудь страви.
Нормандія
Ця провінція є батьківщиною знаменитого сиру какамбер. А ще вона відома далеко за межами Франції своїми яблуневими садами, тому яблучний пиріг вважається тут традиційним. Кальвадос, яблучний сидр - найбільш підходящі напої для такого десерту.
Міцний кальвадос покращує травлення, так що замовте собі чарочку після закінчення вечері, а ось сидр тут не тільки п'ють, а й широко використовують в кулінарії, наприклад, в приготуванні качки по-нормандські або по-руанські.
Тут також дуже люблять різноманітні млинці і рулети.
Ельзас
Ця частина Франції межує з Німеччиною, тому в кухні Ельзасу чітко простежується зв'язок з Німеччиною. Тут часто подають засолену капусту шукрут, кренделі брецели, дичину. Ще одна традиційна страва родом із цієї провінції - півень, приготований з вином. А ще, подорожуючи по Ельзасу, неодмінно спробуйте сир мюнстер.
Бретань
У Бретані теж дуже люблять сидр, а традиційним компонентом більшості десертів є карамель. Ще цей регіон - основний постачальник всіх морепродуктів, тому тут ми рекомендуємо замовити устриць, скумбрію, лангустинів і лангустів, морських гребінців, фаршированого краба і обов'язково суп із лобстерів. Не менш популярним тут є і м'ясо, тому сміливо пробуйте кров'яну ковбаску, паштет зі свинини, баранину по-бретонські.
Прованс
Приблизно так само, як Німеччина вплинула на кухню Ельзасу, в Провансі є безліч гастрономічних традицій родом із Італії. Побувавши тут, неодмінно замовте рататуй і буйбес - суп з риби.
Перигор
Широко відома родина грибів трюфелів і фуа-гра. Обов'язково скуштуйте ці делікатеси саме тут! Крім печінки гусака, тут традиційно готують й інші частини цього птаха, тому гусяче конфі і фарширована шия гусака - це ще два традиційних для Перигора страви.
Шампань
Правильно: шампанське! А ви знали, що спочатку ігристе вино з бульбашками газів французи порахували бракованим, а ось заповзятливі англійці почали активно його продавати. До речі, саме англійські підприємці придумали постачати шампанське в пляшках із товстого скла.
Гуляючи по цьому регіону, сміливо отруюйтесь на дегустацію вина і шампанського, а співробітники місцевих закладів порекомендують вам найкращі поєднання шампанських вин з гастрономічними стравами.
Аквітанія
Саме в цій частині Франції знаходиться винна столиця країни - місто Бордо. Тут вирощують кращі сорти винограду - з них потім виготовляють найкращі в світі вина, які регулярно отримують нагороди на всіляких фестивалях вин.
Вина Франції варті окремої статті з докладним розбором смаків і відтінків, тому скажемо просто: приїжджайте в Аквітанію і сміливо вирушайте на дегустацію! А побувавши в Бордо, неодмінно відвідайте місцевий музей виноробів.
Гасконь
Ще один винахід французів - арманьяк, різновид бренді, винайшли саме тут. До речі, тут він впевнено змагається в популярності з ще одним традиційно французьким напоєм - коньяком.
Традиційні французькі десерти
Різноманіття десертів у Франції здатне розіграти апетит навіть у тих, хто зазвичай байдужий до солодкого. Тут починають свою історію знаменита шарлотка, грильяж, меренга, крем-брюле, еклери і багато інших смаколиків. Якщо ви ласун, тоді вам неодмінно слід скуштувати їх всі!
Найтонші млинчики крепи, найніжніші тістечка профітроли, ромовий бісквіт мадлен - перелік французьких десертів можна продовжувати до нескінченності. Слова тут зайві: однієї поїздки по Франції не вистачить, щоб покуштувати всі місцеві смаколики. Сміливо вирушайте сюди за новими гастрономічними враженнями - і такий відпочинок ви не забудете ніколи!