АвесТревел
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А
Замовити тур
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А

Смачна Франція: гастрономічний гід по регіонах

21 лютого 2018 р.

Французи - справжні гурмани! Мало хто знає, що навіть саме слово «гурман» походить від французького слова gourmand, що означає «цінитель вишуканих страв і напоїв». І дійсно, в цій країні зовсім не прийнято просто набивати шлунок їжею. Страви тут подають невеликими порціями, відчуття ситості додають соуси, яких, до речі, в місцевій кухні налічується понад 3 тисячі! А елегантна подача, багатюща різноманітність сирів і вин дозволяє з повною впевненістю стверджувати: французька кухня - одна з кращих у світі! Про найцікавіші винаходи і страви з різних регіонів Франції читайте в новій статті від AvesTravel.

 

Як трапезують у Франції?

У Франції місцевий житель і іноземець відрізняються, перш за все, тим, як вони їдять. Тут прийнято отримувати щире задоволення від кожного шматочка їжі, супроводжуючи трапезу світською бесідою. Хочете трапезувати по-французьки? Замовте собі салат нісуаз і келих каберне совіньон, затишно розташуйтеся за невеликим столиком і насолоджуйтеся їжею, спостерігаючи за перехожими, що стрімко переміщуються вулицею.

 

Традиції французької кухні

Страви тут прийнято поділяти на вишукані і традиційні. Побувавши у Франції, неможливо не покуштувати місцевий цибульний суп, картопляний гратен, фондю, солодкі тістечка макаронс. А ось делікатеси з розряду устриць, фуа-гра та знамениті жаб'ячі лапки тут теж в пошані, проте їх вживають нечасто. І, звичайно ж, кожен регіон цієї прекрасної країни є батьківщиною якої-небудь страви.

Нормандія

Ця провінція є батьківщиною знаменитого сиру какамбер. А ще вона відома далеко за межами Франції своїми яблуневими садами, тому яблучний пиріг вважається тут традиційним. Кальвадос, яблучний сидр - найбільш підходящі напої для такого десерту.

Міцний кальвадос покращує травлення, так що замовте собі чарочку після закінчення вечері, а ось сидр тут не тільки п'ють, а й широко використовують в кулінарії, наприклад, в приготуванні качки по-нормандські або по-руанські.

Тут також дуже люблять різноманітні млинці і рулети.

 

Ельзас

Ця частина Франції межує з Німеччиною, тому в кухні Ельзасу чітко простежується зв'язок з Німеччиною. Тут часто подають засолену капусту шукрут, кренделі брецели, дичину. Ще одна традиційна страва родом із цієї провінції - півень, приготований з вином. А ще, подорожуючи по Ельзасу, неодмінно спробуйте сир мюнстер.

Бретань

У Бретані теж дуже люблять сидр, а традиційним компонентом більшості десертів є карамель. Ще цей регіон - основний постачальник всіх морепродуктів, тому тут ми рекомендуємо замовити устриць, скумбрію, лангустинів і лангустів, морських гребінців, фаршированого краба і обов'язково суп із лобстерів. Не менш популярним тут є і м'ясо, тому сміливо пробуйте кров'яну ковбаску, паштет зі свинини, баранину по-бретонські.

 

Прованс

Приблизно так само, як Німеччина вплинула на кухню Ельзасу, в Провансі є безліч гастрономічних традицій родом із Італії. Побувавши тут, неодмінно замовте рататуй і буйбес - суп з риби.

 

Перигор

Широко відома родина грибів трюфелів і фуа-гра. Обов'язково скуштуйте ці делікатеси саме тут! Крім печінки гусака, тут традиційно готують й інші частини цього птаха, тому гусяче конфі і фарширована шия гусака - це ще два традиційних для Перигора страви.

 

Шампань

Правильно: шампанське! А ви знали, що спочатку ігристе вино з бульбашками газів французи порахували бракованим, а ось заповзятливі англійці почали активно його продавати. До речі, саме англійські підприємці придумали постачати шампанське в пляшках із товстого скла.

Гуляючи по цьому регіону, сміливо отруюйтесь на дегустацію вина і шампанського, а співробітники місцевих закладів порекомендують вам найкращі поєднання шампанських вин з гастрономічними стравами.

 

Аквітанія

Саме в цій частині Франції знаходиться винна столиця країни - місто Бордо. Тут вирощують кращі сорти винограду - з них потім виготовляють найкращі в світі вина, які регулярно отримують нагороди на всіляких фестивалях вин.

Вина Франції варті окремої статті з докладним розбором смаків і відтінків, тому скажемо просто: приїжджайте в Аквітанію і сміливо вирушайте на дегустацію! А побувавши в Бордо, неодмінно відвідайте місцевий музей виноробів.

 

Гасконь

Ще один винахід французів - арманьяк, різновид бренді, винайшли саме тут. До речі, тут він впевнено змагається в популярності з ще одним традиційно французьким напоєм - коньяком.

 

Традиційні французькі десерти

Різноманіття десертів у Франції здатне розіграти апетит навіть у тих, хто зазвичай байдужий до солодкого. Тут починають свою історію знаменита шарлотка, грильяж, меренга, крем-брюле, еклери і багато інших смаколиків. Якщо ви ласун, тоді вам неодмінно слід скуштувати їх всі!

  • Макарон, улюблений десерт монархів, - всесвітньо улюблені ласощі, які готуються з білків, цукру і мигдалю. Кажуть, що сама Марія Антуанетта дала ім'я коту на честь цього десерту.
  • Крем-брюле, яке так любила героїня фільму Амелі, готується з молока, цукру, жовтків і вершків.
  • Еклери: хто не любить знамениті тістечка! Батьком їхнім тут вважають імператора Антуана Карема.
  • Канеле, винахід монахинь, готується з тіста, просоченого ромом, ваніллю і политого карамеллю.
  • Круассан - австрійський винахід, який французи довели до досконалості! Ароматна кава і круасан із солодким джемом - традиційний французький сніданок.
  •  Меренга - легкий десерт, назва якого перекладається як «поцілунок». Ще одна його назва - безе.

Найтонші млинчики крепи, найніжніші тістечка профітроли, ромовий бісквіт мадлен - перелік французьких десертів можна продовжувати до нескінченності. Слова тут зайві: однієї поїздки по Франції не вистачить, щоб покуштувати всі місцеві смаколики. Сміливо вирушайте сюди за новими гастрономічними враженнями - і такий відпочинок ви не забудете ніколи!

Переглядів: 486