АвесТревел
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А
Замовити тур
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А

Шведська кухня: їсти чи не їсти?

10 квітня 2019 р.
Дешеві квитки так і манять до Скандинавії. То МАУ з Києва до Стокгольма за копійки летить, то WizzAir до Копенгагена за 400 гривень, а там вже і до півдня Швеції рукою подати (точніше, доїхати на поїзді). Але ось невдача - що потрібно покуштувати з місцевої кухні, щоб відчути шведський колорит, ніхто особливо не згадує. Італія - ​​піца, тисяча видів паст і морозиво; Франція - круасани, сири і десерти; навіть сусідка-Польща вабить краківською ковбасою, а Чехія смачним пивом і рулькою! Сьогодні спробуємо розібратися, чим же харчуватися в Швеції, щоб стати місцевим експертом.
 
Головне, що слід згадати, шведська кухня досить специфічна, на любителя. Хоча, те ж саме можна сказати і про азіатську, зокрема, китайську кухню. Ане не спробувавши, судити не варто. А скуштувавши можна або полюбити, або не зрозуміти. Але байдужими, в будь-якому випадку, не залишитеся. Якщо любите рибу і оселедець у всіх його проявах - то шведська кухня виявиться для вас ласим шматочком.
 
Jansson's frestelse - класичне шведське блюдо, яке самі шведи вважають за краще подавати на різдвяний стіл. По суті, страва являє собою запіканку з анчоусів і картоплі пюре. Названо воно було на честь шведського оперного співака і гурмана Пелле Янсона.
 
Raggmunk - традиційно зимова їжа, яку, звичайно ж, можна готувати в будь-яку пору року. Склад страви простий і апетитний - картопляні оладки, підсмажені на вершковому маслі, смажена свинина (бекон) і брусниця. Калорійно, ситно і просто.

Gravlax - маринований з кропом лосось порадує смакові рецептори гурманів і обивателів місцевої кухні. Ця страва родом з Франції, але тут її вважають за краще їсти з гірчицею. Подають рибу як на хлібі, так і тонко нарізаними скибочками з холодною вареною картоплею і кропом.

Knäckebröd - хрусткий хліб. Раніше вважався їжею бідняків, але за останні 500 років набув статусу національної шведської випічки. Цей хліб подається до всіх основних страв і як основа для бутербродів з сиром, шинкою або ікрою.

Сметанний соус із зеленою цибулею. У Швеції його подають до чого завгодно цілий рік. Найпопулярніша страва з таким соусом на ланч - молода варена картопля і лосось або оселедець. Просто і по-домашньому.

Gubbröra - традиційний салат з яєць і анчоусів, який подають на шматочку чорного хліба. Їсти таке блюдо люблять як на початку званої вечері, так і як опівнічних закуску на вечірці. З першого разу може здатися дивним, але спробувати варто.

Semla - десерт, поширений в Швеції, Фінляндії та Норвегії. Семла - це булочка з кардамоном, начинена кремом на основі молока, збитих вершків і мигдальної пасти. Верхівку булочки присипають цукровою пудрою. Подається до чаю, кави і як самостійне блюдо. Солодкість в цьому десерті не відчувається, тому з'ївши таку булочку під час фики за пару годин до вечері, можна заморити черв'ячка.

А ось ще кілька продуктів, до яких потрібно ставитися обережно. Шведи від них у захваті. Але також вони знають і жартують, що до смаку ці «родзинки» доводиться тільки їх співвітчизникам або іноземцям-шведам в душі.
 
Lakrits glass - морозиво з чорною лакрицею. Лакрицю в Швеції поважають дуже сильно. Лакричні цукерки, жувальні гумки, десерти. Іменем лакриці називають магазинчики, де її ж і продають. Лакрица корисна для здоров'я, але її солоно-солодкуватий смак подобається не всім.
 
Kalles - паста з рибної ікри в синьому тюбику. Улюблений делікатес шведів. Зазвичай, її подають на бутербродах, з вареними яйцями або авокадо. Специфічного смаку навіть присвятили серію забавних роликів, де Kalles дають продегустувати в різних містах світу від Лос-Анжелеса до Токіо. Дегустуючи, люди дивуються, як можна таке їсти, а голос за кадром в кінці ролика повідомляє «так, це шведський смак».
Surströmming - невеликі консервовані рибки, які спеціальним чином змушують "бродити". Подаються та хрусткому хлібі з вершковим маслом або сиром. Запах від цієї риби на стільки сильний, що кімнату, після вживання страви, потрібно вивітрювати і ароматизувати ще й на наступний день. Але у вигляді сувеніру-розіграшу для друзів, гріх не купити!
 
Загалом, пробувати є що! А це означає, що і гурманам їхати до Швеції варто. За допомогою у підборі туру і складання маршруту по Швеції звертайтеся до менеджерів AvesTravel.
Переглядів: 161