АвесТревел
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А
Замовити тур
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А

Кухня Грузії

19 жовтня 2016 р.

У кожного народу свої традиції, які відбиваються і на місцевій кухні. Без перебільшення можна сказати, що національний характер якнайкраще відкривається в кулінарних вподобаннях народу. Що ми знаємо про Грузію?

Відмінною рисою характеру грузинів є гостинність. Тут гість - головна людина, а про те, як радо зустрічають гостей в кожному грузинському будинку, ходять легенди. І якщо додати до сказаного ще й любов грузин до свят і дивовижне вміння їх відзначати: широко, шумно, весело, в оточенні сотень людей, то стає ясно, чому грузинська кухня така смачна і не схожа жодну іншу кухню світу.

 

Самобутність грузинської кухні

Грузини ставляться до їжі із захопленням і трепетом, і так само її готують. Для них приготування страв, навіть найпростіших, як для художника - написання художнього полотна. Так, грузинська кухня - це справжнє мистецтво імпровізації, яка зовсім не закінчується приготуванням страв. Далі починається найцікавіше - грузинське застілля: столи ломляться від красивих, смачних і корисних страв, рікою ллється домашнє вино і чача, вимовляються витіюваті тости, звучить музика.

Усі грузинські страви базуються на контрасті смаків: пряного і гострого. У якості продуктів для приготування страв використовуються власноруч вирощені овочі та фрукти, горіхи, трави і чай, а також домашнє м'ясо. В основі більшості страв грузинської кухні - м'ясо, велика кількість свіжих овочів і фруктів, пряних трав, меду, горіхів, різні види сиру. Назви страв настільки ж смачні, як і вони самі: харчо, сациві, лобіо, хачапурі, пахлава, чурчхела.

 

Страви грузинської кухні

Шашлик (баранячий, телячий, з птиці та риби) – головна національна страва Грузії. Його готують на вугіллі і їдять відразу ж, як тільки подають на стіл, на який вже подана величезна кількість зелені, пряних трав, свіжих і печених овочів, а також гарячі коржі - лаваші, і, звичайно ж, червоне вино.

Перші страви в Грузії (лагман, чанахи, хаш, шурпа, бозбаш) - густі, поживні і неймовірно смачні! Відомий всьому світу харчо - рисовий суп з м'ясом, волоськими горіхами і ткемалі, дуже пряний і гострий, з додаванням великої кількості часнику і зелені.

На друге в Грузії подають вишукано приготоване м'ясо: баранину, яловичину, птицю, щедро приправлене часником, перцем, прянощами, соусами на основі гранатового соку, винного оцту і волоського горіха. Традиційними стравами Грузії є плов, соковиті хінкалі, сациві.

Важливе місце займають і молочні продукти в грузинській кухні. Перш за все, це сири (сулугуні, чанах, імеретинський і т.д.), які часто використовуються при приготуванні багатьох страв. Обов'язково спробуйте смажений сир!

Кінза, базилік, шпинат, селера, естрагон, чебрець - які тільки пряні трави не зустрінеш в грузинських стравах! Зелень і трави є повноправними складовими абсолютно всіх грузинських страв, в тому числі, і соусів, яких в кухні Грузії неймовірна кількість! Кисло-солодкі ягідні і фруктові, обов'язково гострі, ароматні ткемалі, чахохбілі, аджика, сацебелі, бажі, хмелі-сунелі тощо.

Як закуски найпопулярнішими є страви з овочів: баклажанів, буряків, томатів, шпинату, приправлених горіхами, часником, сирами і зеленню кінзи, базиліка, цибулі-порею, тархуна.

Грузинський хліб - це кукурудзяні коржі мчали, бухара, кеци і лаваші. Усім відомо борошняні хачапурі з різними начинками.

До найвідоміших солодких грузинських страв відносяться козинаки (смажене насіння з густим медом) і тягучі ковбаски чурчхелла і пеламуши, приготовані на основі виноградного соку.

Грузинські вина - справжня гордість для кожного жителя цієї прекрасної країни. Як правило, вина тут готують самі з власноруч вирощеного винограду. Обов'язково купите в якості сувенірів пару пляшок вина: Хванчкара, Кіндзмараулі або Цинандалі.

Грузія - це настрій життя і, побувавши тут, сидячи за грузинським столом, ви неодмінно відчуєте себе частиною цього свята!

Переглядів: 2105