У кожного народу свої традиції, які відбиваються і на місцевій кухні. Без перебільшення можна сказати, що національний характер якнайкраще відкривається в кулінарних вподобаннях народу. Що ми знаємо про Грузію?
Відмінною рисою характеру грузинів є гостинність. Тут гість - головна людина, а про те, як радо зустрічають гостей в кожному грузинському будинку, ходять легенди. І якщо додати до сказаного ще й любов грузин до свят і дивовижне вміння їх відзначати: широко, шумно, весело, в оточенні сотень людей, то стає ясно, чому грузинська кухня така смачна і не схожа жодну іншу кухню світу.
Самобутність грузинської кухні
Грузини ставляться до їжі із захопленням і трепетом, і так само її готують. Для них приготування страв, навіть найпростіших, як для художника - написання художнього полотна. Так, грузинська кухня - це справжнє мистецтво імпровізації, яка зовсім не закінчується приготуванням страв. Далі починається найцікавіше - грузинське застілля: столи ломляться від красивих, смачних і корисних страв, рікою ллється домашнє вино і чача, вимовляються витіюваті тости, звучить музика.
Усі грузинські страви базуються на контрасті смаків: пряного і гострого. У якості продуктів для приготування страв використовуються власноруч вирощені овочі та фрукти, горіхи, трави і чай, а також домашнє м'ясо. В основі більшості страв грузинської кухні - м'ясо, велика кількість свіжих овочів і фруктів, пряних трав, меду, горіхів, різні види сиру. Назви страв настільки ж смачні, як і вони самі: харчо, сациві, лобіо, хачапурі, пахлава, чурчхела.
Страви грузинської кухні
Шашлик (баранячий, телячий, з птиці та риби) – головна національна страва Грузії. Його готують на вугіллі і їдять відразу ж, як тільки подають на стіл, на який вже подана величезна кількість зелені, пряних трав, свіжих і печених овочів, а також гарячі коржі - лаваші, і, звичайно ж, червоне вино.
Перші страви в Грузії (лагман, чанахи, хаш, шурпа, бозбаш) - густі, поживні і неймовірно смачні! Відомий всьому світу харчо - рисовий суп з м'ясом, волоськими горіхами і ткемалі, дуже пряний і гострий, з додаванням великої кількості часнику і зелені.
На друге в Грузії подають вишукано приготоване м'ясо: баранину, яловичину, птицю, щедро приправлене часником, перцем, прянощами, соусами на основі гранатового соку, винного оцту і волоського горіха. Традиційними стравами Грузії є плов, соковиті хінкалі, сациві.
Важливе місце займають і молочні продукти в грузинській кухні. Перш за все, це сири (сулугуні, чанах, імеретинський і т.д.), які часто використовуються при приготуванні багатьох страв. Обов'язково спробуйте смажений сир!
Кінза, базилік, шпинат, селера, естрагон, чебрець - які тільки пряні трави не зустрінеш в грузинських стравах! Зелень і трави є повноправними складовими абсолютно всіх грузинських страв, в тому числі, і соусів, яких в кухні Грузії неймовірна кількість! Кисло-солодкі ягідні і фруктові, обов'язково гострі, ароматні ткемалі, чахохбілі, аджика, сацебелі, бажі, хмелі-сунелі тощо.
Як закуски найпопулярнішими є страви з овочів: баклажанів, буряків, томатів, шпинату, приправлених горіхами, часником, сирами і зеленню кінзи, базиліка, цибулі-порею, тархуна.
Грузинський хліб - це кукурудзяні коржі мчали, бухара, кеци і лаваші. Усім відомо борошняні хачапурі з різними начинками.
До найвідоміших солодких грузинських страв відносяться козинаки (смажене насіння з густим медом) і тягучі ковбаски чурчхелла і пеламуши, приготовані на основі виноградного соку.
Грузинські вина - справжня гордість для кожного жителя цієї прекрасної країни. Як правило, вина тут готують самі з власноруч вирощеного винограду. Обов'язково купите в якості сувенірів пару пляшок вина: Хванчкара, Кіндзмараулі або Цинандалі.
Грузія - це настрій життя і, побувавши тут, сидячи за грузинським столом, ви неодмінно відчуєте себе частиною цього свята!