АвесТревел
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А
Замовити тур
(044) 377 77 46
(050) 382 12 02
(067) 325 37 87
м. Київ, вул. Саксаганського, 52А

Як дешево та смачно поїсти у Болгарії

01 серпня 2016 р.

Болгарія відома не тільки своїми прекрасними пляжами, але й відмінним харчуванням.

Можна стверджувати, що в цій країні дійсно присутній культ їжі. Самі болгари їдять багато та ситно, а оскільки вони ще й дуже гостинні, то пропонують своїм гостям харчуватися так само.

Кухня Болгарії
Кухня Болгарії
  Кухня Болгарії
Кухня Болгарії
  Кухня Болгарії
Кухня Болгарії
  Кухня Болгарії
Кухня Болгарії

На курортах Болгарії є велика кількість різноманітних ресторанів, кафе та точок харчування на будь-який смак та гаманець, тому обирати готелі зі знаменитим «все включено» нелогічно та неправильно.

Сьогодні ми Вам розповімо, як смачно та дешево поїсти у Болгарії.

Перше, що потрібно знати, що вихід майже по всіх стравах у болгар не менше 400 грамів, що не завжди може подужати навіть дорослий чоловік (а особливо, якщо замовляти першу страву, салат та другу страву).

Як ми вже казали, у цій країні є безліч варіантів де і як поїсти. Давайте розглянемо основні з них:

1) Закусочні

Це формат відомого МакДоналдса. До слова, від представлений в Болгарії як у крупних містах, так і у всіх курортних зонах, але погодьтеся їхати на відпочинок заради того, щоби харчуватися в МакДоналдсі чисте блюзнірство. До того ж, поїсти у цьому закладі коштує дорожче (середній чек 20-25 левів на людину), ніж у деяких традиційних болгарських кафе.

Альтернатива цієї популярної мережі швидкого харчування – вуличні кафе. У Болгарії даний формат дуже розповсюджений та затребуваний як місцевими, так і туристами.

Тут часто зустрічається місцевий аналог шаверми (болгари називають її дюнер). Відрізняється від нашої вона тим, що у болгарському варіанті, у якості гарніру додається картопля та/або рис. Вартість дюнера не перевищує 3 левів.

Також доволі затребувані серед туристів такі місцеві ласощі – кукурудза на парі. У всіх містах у великій кількості розташовані невеличкі намети, де одразу готують ці ласощі приправляючи їх приправами або сиропами (на смак покупця). Вартість одного стаканчику варіюється від 1,5 до 4 левів.

Туристи також доволі часто купують місцеве морозиво, яке тут дуже смачне та продається кульками, які кладуться у вафельні конуси. Правда, вартість морозива найчастіше перевищує вартість страви у недорогому кафе та становить біля 5-6 левів.

2) Кафе та ресторани

Коли говорять про кафе та ресторани Болгарії, то одразу ж згадують відомі національні ресторанчики, що виконані у традиційному болгарському стилі, який представляє собою кам’яні стіни, прикрашені різноманітними старовинними прикрасами, дерев’яні меблі та доповнення з традиційної болгарської музики. Кожне таке кафе, яке називають Механа, належить окремій родині, для якої це не тільки робота, але й найчастіше справа всього життя, тому вони стараються зробити все, щоби догодити кожному клієнту.

При  традиційному стилі, вартість у таких закладах дуже демократична та ціни на обід варіюються у межах 25-40 левів на двох.

Кухня тут представлена тільки традиційна, але меню при цьому різноманітне та може досягати 50 сторінок. При цьому не варто забувати, що чим менше таке кафе, тим більше вірогідність того, що меню буде тільки болгарською мовою.

Також недорого можна перекусити у так званих Складкарницях. Це, по суті, кондитерські. Зустрічаються вони у Болгарії досить часто. У меню у них різноманітні коктейлі та напої, а також усілякі солодощі.

Якщо ж казати про стандартні кафе, то ціни тут можуть бути абсолютно різними. Часто ціна залежить від розташування такого кафе. Ті, які розташовані на першій береговій лінії – дорожче (особливо, якщо з них відкривається вид на море). Ті, які розташовані далі від моря, пропонують не менш смачні (а найчастіше навіть більш смачні) страви, за більш низькою ціною.

Щорічно найнижчі ціни у курортних зонах можна спостерігати у Варні, Бургасі та Несебрі. Останній курорт, що знаходиться на невеличкому острові неподалік від берега, вважають доволі дорогим місцем для відпочинку, хоча цей статус курорт отримав через декілька дорогих ресторанів, проте там є невеличкі домашні кафе, які пропонують страви за дуже демократичні ціни.

Найвигідніше у плані економії коштів, харчуватися у кафе, які мають вегетаріанське меню. Це пов’язано з тим, що м’ясо у Болгарії доволі дороге (особливо яловичина) і далеко не кожний місцевий мешканець може дозволити собі кожного дня харчуватися у кафе та ресторанах із м’ясними стравами. Якщо замовляти у таких кафе різноманітні страви з овочів, грибів та, можливо, навіть сиру – можна доволі добре зекономити. Середня ціна такого обіду буде зрідка перевищувати суму 20 левів з людини.

Страви з риби та м’яса тут значно дорожче, але вони варті того, щоби їх скоштувати. І тут є великий розкид цін. Наприклад, страва з курки може коштувати 8 левів, а страва з яловичини може коштувати більше 20 левів. Але знов таки, вихід по кожній страві буде становити близько 400 грамів.

Ціни на рибні страви також доволі різноманітні і залежать від риби, з якої вони готуються. Якщо це морський окунь або інші недорогі види, то вартість буде становити приблизно 6 левів за порцію. При цьому делікатесна риба доволі недешева (наприклад, страва з чорноморської акули буде коштувати не менше 15 левів).

Мабуть, незайвим буде сказати, що у Болгарії обов’язково потрібно скоштувати: шопський салат, страви з баранини (болгари вміють її просто віртуозно готувати), а з морських страв неодмінно варто скоштувати мідії другого варіння.

З алкоголю у Болгарії є: дешеве і доволі непогане пиво, молоде вино та місцева горілка на фруктах – ракія. У цілому, вживати алкоголь варто обережно та дозовано, тому що зрима легкість напою та ласкаве сонце, доволі підступні після перевищення норми випитого на людину.

Кухня Болгарії
Кухня Болгарії
  Кухня Болгарії
Кухня Болгарії

Для довідки: 1 лев приблизно дорівнює 14 гривням. 

Переглядів: 1377