Любі друзі! У вас з'явився відмінний привід навчитися бажати один одному приємного апетиту іспанською - apetito agradable! А причина цього - наш віртуальний гастрономічний тур до Іспанії, під час якого ми розповімо вам про головні страви місцевої кухні. Сподіваємося, ви не дуже голодні, тому що під час читання цієї статті навіть у ситої людини живіт може зрадницьки забурчати :)
# 10 Кастільські солодощі
Наш рейтинг найбільш іспанських страв, які неодмінно варто спробувати, побувавши в цій країні, відкриває кастильская випічка під назвою hojuelas, що перекладається як «пластівці» або «листя». Це досить широке поняття, до якого відносяться чіпси і пластівці з усього, чого завгодно (фруктів і овочів), млинці з солодкими начинками, медова випічка з найтоншого тіста, яку готують тут до великоднього столу. Тому, якщо прогулюючись іспанськими вуличками, ви побачите вивіску з назвою hojuelas, обов'язково зайдіть і замовте будь-який десерт. Всі ласуни точно будуть в захваті!
# 9 Галісійський торт «Сантьяго»
Ще один традиційний десерт, рецепт якого відомий протягом кількох століть. Торт «Сантьяго» має характерний горіховий присмак, а ще він має досить довгий термін зберігання, тому при бажанні ви зможете навіть взяти його в якості сувеніра з подорожі. За традиційним рецептом до складу цих ласощів входять мигдаль, олія, борошно, лимони, яйця і цукор. Готовий торт посипають цукровою пудрою в формі хреста Santiago. Побувавши в іспанських кондитерських, обов'язково спробуйте цей торт і замовте до нього келих чудового місцевого вина Liquor Regueiro.
# 8 Рагу по-мадридськи
Яскраве, калорійне і дууже смачне мадридське рагу готується з безлічі компонентів: м'яса, бобів, різних видів ковбаси, овочів. Все це тримається на мінімальному вогні протягом трьох годин, а потім в декілька етапів подається на стіл. Ця страва чудово насичує і наповнює енергією, так що після такого обіду саме час відправитися на прогулянку або екскурсію.
# 7 Баклажани з перцем по-каталонськи
Баклажани по-каталонськи з червоним перцем готуються зі свіжих овочів, які смажаться на грилі, поки їх шкірка не поміняє свого кольору. Потім їх знімають з вогню і охолоджують, очищають від шкірки і нарізають невеликими скибочками. В результаті виходить нереально соковита і ароматна страва, яка подається з грінками, просоченими в суміші масла і помідорового соку, прикрашеними цибулею з анчоусами. Неодмінно покуштуйте це овочеве блюдо під час своєї подорожі по Іспанії!
# 6 Мигас по-теруельськи
Неможливо побувати в Іспанії і не покуштувати цю розкішну страву! Готується вона неймовірно просто: скибочки хліба відправляють на цілий день в воду з сіллю. Далі їх обсмажують на олії з часником - ось, власне, і весь рецепт. Надзвичайно ситна, смачна і злегка незвична для нас страва, віддалено схожа на кускус або хлібні крихти. Для поліпшення смакових якостей в нього також додають цибулю, м'ясо та інші інгредієнти. Чи вважаєте, що таке просте блюдо негідно вашої уваги? Тоді скуштуйте його у виконанні кухарів одного з ресторанів Іспанії - і ви назавжди станете шанувальником мігас по-теруельськи!
# 5 Ставрида з чаколі по-баскськи
Країна Басків - це самобутній край, розташований у північно-східній частині країни, а справжньою гордістю місцевої кухні вважається вино txakoli (чаколі): його тут часто застосовують у кулінарії. Однією з таких страв є і рибні ласощі, які готуються з додаванням овочів, олії та вина. Побувавши в ресторані традиційної іспанської кухні, обов'язково покуштуйте ставриду з чаколі по-баскськи!
# 4 Каракатиці в чорнилі по-наваррськи
Недосвідчений відвідувач спочатку може зніяковіти побачивши чорнила, що розтікаються по білосніжній тарілці. Втім, для цього немає причин, адже справжнє чорнило каракатиці використовуються в невеликій кількості для смакових якостей, а ось для насиченості кольору в цій страві використовуються штучні. А овочі і келих вина, які подаються разом з каракатицею, відмінно доповнять її смак і екзотику. Хочете здивувати своїх інстаграм-читачів? Тоді обов'язково замовте каракатиці в власних чорнилі за Наваррським рецептом!
# 3 Паелья - візитна картка Валенсії
Іспанські кухарі сьогодні пропонують величезну кількість варіацій цієї страви, проте головним її компонентом завжди залишається рис. Спочатку жителі сіл готували його з доступних продуктів: клали до рису птицю, кролика, цукрові боби, лімську квасолю тощо. З плином часу рецепт неодноразово змінювався, і в наші дні найбільш популярною в Іспанії вважається паелья з морепродуктами. Якщо під час своєї іспанської подорожі ви плануєте відвідати Валенсію, обов'язково покуштуйте тут цю страву.
# 2 Гаспачо по-андалускі
Південь Іспанії влітку занурюється в сонячну і спекотну погоду, а томатний суп гаспачо відмінно освіжає в будь-який час року! Крім томатів у ньому також присутні інші овочі, а подавати його прийнято з перцем чилі і грінками. Вважається, що гаспачо придумали погоничі мулів, у яких ці продукти завжди були в достатку, а сьогодні це одна з найвідоміших страв іспанської кухні. Отже, не варто їхати з цієї країни, не покуштувавши гаспачо.
# 1 Картопляна тортілья
А ви знали, що перша письмова згадка про цю страву датована 1717 роком? За легендою, дівчина з бідної сім'ї приготувала її для генерала з усього, що знайшла в будинку: цибулі, картоплі та яєць. Але вона настільки сподобалося високопоставленим гостям, що її рецепт вкрай швидко набув популярності по всій країні. Сьогодні тортилью можна спробувати в будь-якому куточку Іспанії, а деякі кухарі пропонують свої незвичайні інтерпретації цієї традиційної страви, наприклад, з картопляних чіпсів.